Cultuur Spoor Best
Wigwijs augustus 2013

Wig-directeur Van der Wouw: “Streven naar kennis- en ontmoetingspunt”
“De culturele hotspot waarin De Wig, de Openbare Bibliotheek en waarschijnlijk muziekcentrum Pulz gaan samenwerken, heeft de beste toekomstkansen in de vorm van een kennis- en ontmoetingspunt. Dit zou tachtig uur per week open moeten zijn en een breed scala aan mogelijkheden moeten bieden, waaronder ook lezingen en debatten. Op die manier blijven zowel de educatieve functie als het kunstaspect van de deelnemende organisaties behouden.” Dat is de visie van Wig-directeur Math van der Wouw.

Momenteel wordt druk overlegd over de vorm die de hotspot gaat krijgen. De locatie is al bekend. De Rabobank in het centrum verbonden met de ernaast liggende bibliotheek vormt over een jaar het bruisende culturele en educatieve hart van Best.

Leuk voor na de zomer:
Voorlopig zijn de drie organisaties echter zelfstandig en is De Wig nog gevestigd op het vertrouwde adres aan de Iman van den Boschstraat 2a. Dus wie zin heeft om na de zomer leuke nieuwe dingen te leren, kan hier uitstekend terecht. Een paar suggesties.

De Open Avond:
Op 22 augustus presenteert de Wig weer het nieuwe cursusprogramma tijdens de Open Avond. De docenten presenteren dan hun (nieuwe) cursussen en willen graag al uw vragen beantwoorden. Er zijn meer dan 100 verschillende cursussen. Ook inschrijven is tijdens deze avond mogelijk. U bent van harte welkom. De koffie staat klaar. Hieronder volgen enkele van onze nieuwe cursussen.


Maak een prachtige herfstkrans
Kom helemaal in de gezellige najaarssfeer en maak een prachtige krans op de herfstworkshop van professioneel bloemist Susanne Daniels. Leuk op de voordeur of aan de wand van de woonkamer! Susanne runt de eigentijdse bloemenwinkel Suus Bloem & Meer in Eindhoven en heeft passie voor het bloemenvak. Dat merk je ook tijdens haar lessen.

Vol enthousiasme vertelt ze over de herfstworkshop: “Als basis gebruiken we een eenvoudige strokrans en die omwikkelen we met wol en vilt. Dat geeft een heel warm en zacht effect. Er zijn verschillende kleurcombinaties mogelijk, afhankelijk van je persoonlijke smaak. De omwikkelde krans snijden we daarna open en we zetten het vilt en de wol vast met krammen. Dan vullen we de krans met groene oasis. Daarin steken we allerlei herfstproducten, zoals eikels, dennenappels en eikenblad.” Het resultaat mag er zijn – en natuurlijk neemt u de krans mee om uw huis in herfstsfeer te brengen.
Start: dinsdag 1 oktober, 19.30 uur tot 21.30 uur


Minder stress en beter slapen met mindfulness
Met behulp van onder meer ademhalingsoefeningen en technieken uit de meditatie leert u in de cursus Mindfulness uw aandacht te richten en zonder oordeel in het nu te leven. Drie wetenschappelijk aangetoonde effecten van mindfulnesstraining zijn: minder stress, een betere nachtrust en een betere werking van het immuunsysteem. Ook uw concentratievermogen, creativiteit, inlevingsvermogen en relaties gaan erop vooruit.

Wilt u na de zomer uw ontspannen gevoel vasthouden en zelfs uitbreiden? Dan is deze zes bijeenkomsten tellende cursus een uitstekend idee. “Mindfulness zorgt voor een frisse, alerte blik”, zegt docent Mariska Baauw. “Zelf sta ik dankzij mindfulness met meer aandacht en bewustzijn in het leven. Daardoor kan ik beter omgaan met moeilijke momenten en intenser genieten van mooie momenten. Het is een enorme verrijking van mijn leven.”

Mariska wil de beoefening van mindfulness graag in onze maatschappij verspreiden: “Ik denk dat veel mensen er profijt van kunnen hebben.” De cursus is bedoeld voor iedereen die bewuster in het leven wil staan. “Het is een manier om die overactieve bovenkamer van ons af en toe tot rust te laten komen”, aldus de docente. “Iedereen kan er baat bij hebben, maar vooral ook mensen die gestrest zijn, slecht slapen, concentratieproblemen of chronische pijnklachten hebben.”
Start: woensdag 18 september 2013 van 19.30 tot 21.30 uur


Kunstfotografie: méér zeggen met foto’s
Eén foto zegt meer dan duizend woorden en sommige foto’s zijn voluit kunst te noemen. Wat maakt nu dat je foto boven het doorsnee-vakantiekiekje uitstijgt? Voor mensen die iets met hun fotografie willen zeggen, is er de Praktijkcursus Kunstfotografie 1. “Deze cursus is geschikt voor alle leeftijden en is bedoeld voor mensen die méér willen met fotografie”, zegt docent en beeldend kunstenaar Annie Draaijer. “Ik geef niet in eerste instantie les in de technische mogelijkheden van de fotografie, maar waar technische informatie nodig is, wordt die wel behandeld. Wil een cursist bijvoorbeeld foto’s in het donker maken, dan gaan we in op de mogelijkheden van nachtfotografie, de benodigde sluitertijden en alles wat daarmee te maken heeft.

De cursisten werken individueel vanuit hun eigen ideeën, gevoelens en fascinaties en ontwikkelen de vaardigheden om die uit te drukken.” Door na te denken over de vraag wat maakt dat je door sommige foto’s wordt geraakt, wat foto’s zeggingskracht geeft, leren de cursisten hun eigen beeldtaal te ontwikkelen.
Start: maandag 23 september, 19.30-21.30 uur. Graag eigen fotocamera meebrengen (hoeft geen ingewikkeld toestel te zijn).

Experimenteer met materialen en kijk met nieuwe ogen!
U bent dol op creatief bezig zijn, maar u kunt niet kiezen? Kom dan experimenteren met materialen op de dynamische cursus ‘Mixed beeldende technieken en vormen’. U hebt daar de keuze uit een hele serie creatieve mogelijkheden en u wordt begeleid door docent en kunstenaar Dragan Despotovic.

“De ene cursist gaat aan de slag met klei, de andere met olie- of acrylverf, een derde met hout, kortom: iedereen kiest wat hij of zij op dat moment interessant vindt”, legt Dragan uit. “Ik heb deze cursus elders al gegeven en dat leverde prachtige resultaten op. De cursisten laten zich inspireren door de materialen en kiezen of ze twee- of driedimensionaal willen werken. Dus of ze bijvoorbeeld een schilderij of collage willen maken, of iets ruimtelijks zoals een beeld. Het initiatief ligt bij de cursist en ik ben aanwezig als begeleider en adviseur.”

Naast het toepassen van technieken leren de deelnemers vooral goed waarnemen. “Daardoor gaan ze met nieuwe ogen kijken – naar kunst, maar ook naar hun eigen omgeving. De ervaring leert dat ze dat ontzettend leuk en verrassend vinden.”
Start: dinsdag 17 september om 19.00-21.30 uur


Klassieke muziek: laagdrempelig, spannend en boeiend
“Klassieke muziek is fun!” zegt pianiste, dirigente en docente Jarmila Pavel. In september start zij de vijf lessen tellende ‘Introductiecursus in de klassieke muziek’. Later in het jaar geeft zij nog drie vervolgcursussen. “De cursusblokken zijn voor jong en oud interessant en spannend. Je hebt er beslist geen voorkennis voor nodig”, vertelt Jarmila. “De introductiecursus is laagdrempelig – en dus geschikt voor de beginnende liefhebber – maar leert ook de gevorderde kenner meer over bekende klassieke werken en hun geschiedenis.”

Jarmila kreeg deze muziek met de paplepel ingegoten: “Mijn van oorsprong Tsjechische vader is liefhebber en bracht dit op mij over. Toen ik acht jaar was, ben ik gestart met pianolessen en tot mijn achttiende speelde ik voornamelijk klassieke muziek. Toch koos ik niet voor een conservatoriumopleiding: ik meende dat muziek maken een hobby moest blijven en ongeschikt was als professie…” Toch startte Jarmila in 2004 weer met pianoles en sinds 2005 is ze koordirigente, eerst bij Enjoy in Eersel, daarna bij het Bestse vrouwenkoor Xing. Ook geeft ze pianoles aan volwassenen en organiseert ze klassiekemuziekworkshops voor ouderen.

“Ik wil mijn kennis vanuit mijn eigen interesse en enthousiasme overdragen op andere geïnteresseerden, omdat ik vind dat klassieke muziek uit de elitaire hoek moet worden gehaald”, legt Jarmila uit. “Het waarderen van klassieke muziek vereist enige achtergrondkennis en goede oren, want luisteren is het belangrijkste.

Tijdens de cursus worden vooral beroemde en opmerkelijke fragmenten beluisterd. “De cursisten krijgen daar achtergrondinformatie bij, bijvoorbeeld over de componist, de gebruikte instrumenten en de ontstaanstijd.” Wat wil Jarmila bereiken? ‘Het zou mooi zijn als cursisten na het volgen van een of meer blokken kunnen bepalen welke klassieke muziek ze mooi vinden en waarom. Wellicht kunnen ze dan ook de beroemdste klassieke muziek herkennen en waarderen.”
Start: maandag 16 en dinsdag 17 september, zie voor tijden website De Wig.


CultuurSpoor Best

Raadhuisplein 32
5683 EA Best

Tel.: (0499) 372609
Email educatie@cultuurspoorbest.nl
Website http://www.cultuurspoorbest.nl

Voorheen: Centrum De Wig

Cultuur Spoor Best