Cultuur Spoor Best
Nog één jaar op vertrouwd adres

De Wig nog één jaar op vertrouwd adres
Via de media hebt u mogelijk vernomen dat De Wig met diverse partners werkt aan de vorming van een cultureel centrum. Daarover in een volgende nieuwsbrief meer.

Komend jaar verandert er echter voor u nog niets: De Wig blijft vooralsnog gevestigd op het vertrouwde adres aan de Iman van den Boschstraat. En natuurlijk kunt u ook dit jaar weer genieten van het brede cursus-assortiment dat u van ons gewend bent. Ons aanbod omvat diverse nieuwe en vernieuwde cursussen en workshops. We belichten er hieronder een paar. Wellicht is er iets voor u bij.


Kookworkshop: feestje rond het fornuis!
Een kookworkshop is een feestje: je leert iets leuks, je geniet samen met de andere deelnemers van het resultaat en thuis gooi je hoge ogen met je nieuwe kookvaardigheden. En hieronder blijkt: er is keus genoeg!

De workshops Tapas: héérlijke Spaanse hapjes. Met wat voorbereidingen zet u ‘s avonds de heerlijkste tapas op tafel. U en uw gasten zullen relaxt smullen van een avondvullend programma. Want… u staat op zo’n avond maar af en toe in de keuken, met één oog op oven of fornuis en een glaasje sangria in de hand.

Of… kiest u voor de Japanse toer? De workshop Sushi is geweldig! U maakt een Japanse soep, sushi nigri (blokjes) en sushi maki (rollen). Om het tot een complete maaltijd te maken: een overheerlijke oosterse salade. En echt… iedereen kan sushi rollen.

Echte mannen bakken - en dan het liefst worstenbroodjes: de lekkerste van Best! Wat zeg ik? Van Brabant! Een topper in de aanloop naar de (december)feestdagen.

De workshop Bagels, Brownies en Muffins is gezelligheid ten top! Ook leuk voor kinderen met papa of mama. Iedereen gaat naar huis met een gebaksdoos gevuld met heerlijkheden.

Docente Marlein Visscher is overigens van alle markten thuis en verzorgt ook workshops Grieks, Italiaans, Mexicaans, Noord-Afrikaans en Spaans koken. En natuurlijk mag de workshop Zomers Koken en Salades de komende maanden niet ontbreken.

Kijk op centrumdewig.nl voor data en tijden.


Zakelijk Duits: meer kansen als u let op omgangsvormen
Moet u voor uw werk de Duitse taal beheersen, maar durft u die niet te spreken? Of is het te lang geleden dat u Duits hebt geleerd?

Dan biedt de cursus Zakelijk Duits een oplossing. Deze cursus is gericht op drie hoofdonderwerpen: telefoneren, handelscorrespondentie en etiquette. Hoe dicht Duitsland en Nederland ook naast elkaar liggen, toch zijn er aanzienlijke verschillen. Belangrijk om rekening mee te houden, zeker als u voor zaken naar Duitsland gaat.

Het gaat in de cursus dan ook niet alleen om de taal, maar ook om culturele verschillen. “In Duitsland kijkt men kritisch naar kleding”, vertelt docente Mariana Oldemans. “Ziet iemand er verzorgd uit, zijn de schoenen gepoetst en is hij of zij keurig gekleed? Niet zomaar in een T-shirtje en spijkerbroek, zoals hier in Nederland wel kan. Ook de leeftijd speelt een rol, in Duitsland neemt men niet zo snel iets aan van een veel jonger iemand. Dergelijke dingen spelen een belangrijke rol als het om succesvol communiceren gaat.”

Mariana weet er alles van, niet alleen uit ervaring (ze geeft al 25 jaar Duits), maar ook door de masterstudie interculturele communicatie die zij voltooide. Ze heeft een enorme feitenkennis als het om culturele verschillen gaat. In de cursus richt ze zich op wat de cursisten willen en de kennis die zij nodig hebben voor hun werk of anderszins. Want letten op omgangsvormen is in Duitsland goed voor uw zakelijke kansen aldaar.
Start: maandag 30 september van 20.45 tot 22.00 uur.

Nederlands leren spreken? Ja, leuk!
U woont/werkt in Nederland en wilt graag Nederlands spreken: in de winkel, op school, met buren en collega’s… Het is niet gemakkelijk, maar het kan. Zet de eerste stap met de cursus Nederlands voor Anderstaligen.

Gediplomeerd docente Nederlands Mariana Oldemans vertelt dat de deelnemers afkomstig zijn uit alle delen van de wereld. De laatste jaren is er bovendien veel belangstelling van mensen uit Midden- en Oost-Europese landen.

De cursisten, die niet of nauwelijks Nederlands spreken, leren communiceren in onze taal en krijgen informatie over de Nederlandse gewoonten en omgangsvormen. “Ik heb zelf ook als volwassene Nederlands leren spreken”, zegt Mariana, “waardoor ik begrijp tegen welke dingen mijn cursisten aanlopen.

Ze ondervinden vaak in de praktijk dat ze niet gewoon bij Nederlanders langs kunnen gaan, maar eerst een afspraak moeten maken. En dat het meestal niet de bedoeling is dat je op een verjaardag na koffie of een glaasje ook blijft voor het eten. Het helpt erg om van deze gewoonten op de hoogte te zijn: cursisten stappen daarna gemakkelijker op Nederlanders af en zijn veel minder onzeker.” Start: 23 september van 19.15 tot 20.15 uur.


Expressief, helend en vrolijk: energetisch lichaamswerk
Vindt u het leuk om op een speelse manier uitdagingen aan te gaan en uw grenzen te verruimen? Of heeft u misschien spanningsklachten, slaapproblemen en piekert u veel?

Denk in alle gevallen eens aan energetisch lichaamswerk. Dit ervaringsgerichte lichaamswerk is helend en ontspannend, en het helpt om uitdrukking te geven aan wat er in u leeft. Zo komt u in contact met uw innerlijke krachten en gaat uw levensenergie weer stromen.

“Ik begeleid de cursisten bij het naar binnen richten van hun aandacht, zodat ze contact maken met hun lijf en voelen waar spanningen zitten”, legt docente Jasmin Vogeley uit. “Met behulp van gerichte oefeningen komen ze in contact met die spanningen – en leren ze die te verzachten of zelfs op te lossen. Zo ontstaat er ruimte en kan de energie weer vrijuit stromen.”

Via energetisch lichaamswerk krijg je bovendien contact met je speelse kanten, zegt Jasmin. “Je komt ‘uit je hoofd’, je leert expressie te geven aan je vrolijkheid, ruimte in te nemen en op een lichte manier contact te maken met een ander. Je zelfvertrouwen vaart er wel bij en je leert ook om grenzen te stellen en nee te zeggen.”

De docente, die een eigen Praktijk voor Psychosociale hulpverlening en Energetisch Lichaamswerk heeft, bouwt de oefeningen rustig op, in een veilige setting. Daarbij maakt ze ook gebruik van muziek en visualisaties.

Zie: www.voluitzijn.nl.

Start: maandag 23 september om 19.30 tot 21.30 uur.


Met andere ogen kijken naar kunst: genieten van eeuwige schoonheid…
Geniet u van kunst, maar zou u er graag meer van af willen weten? Dan zijn deze lezing en de daarop aansluitende cursus ‘Eeuwige schoonheid van de kunst van de Renaissance in Florence en Rome’ echt iets voor u!

Docent en kunsthistoricus Erik Mulder neemt u mee naar een van de meest vernieuwende perioden uit de kunstgeschiedenis: de Renaissance in Florence en Rome. Het tijdvak waarin hij ook gespecialiseerd is. U gaat zien hoe de kunst zich vanaf de veertiende eeuw ontwikkelde naar het klassieke schoonheidsideaal, en steeds natuurgetrouwer werd.

U maakt kennis met zestiende-eeuwse kunstenaars en kunstwerken die tot de absolute wereldtop behoren, zoals Michelangelo met zijn Sixtijnse kapel, Leonardo da Vinci met zijn Mona Lisa, Raphaël met zijn Madonna’s en de Venetiaanse kunstenaar Titiaan. Als afsluiting worden de wereldberoemde tuinen en waterwerken van Villa d’Este bij Tivoli en Rome onder de loep genomen.

“We gaan ook in op de invloed die de opdrachtgever op kunstwerk en kunstenaar uitoefende”, zegt Erik Mulder, “en op de relatie tussen de kunstenaar en de omgeving waarin hij woonde en werkte. Dat biedt boeiende inzichten.”

Na het volgen van deze cursus zult u met heel andere ogen naar kunst kijken!

• Lezing ‘Eeuwige schoonheid in Florence, Rome en Venetië’, donderdag 19 september 2013, 20.00 uur in de Openbare Bibliotheek Best.
• Cursus bij De Wig, zes bijeenkomsten, start: donderdag 1 oktober, 19.30 - 21.30 uur.


CultuurSpoor Best

Raadhuisplein 32
5683 EA Best

Tel.: (0499) 372609
Email educatie@cultuurspoorbest.nl
Website http://www.cultuurspoorbest.nl

Voorheen: Centrum De Wig

Cultuur Spoor Best