Cultuur Spoor Best
Met plezier leren in 2012

Inhoud: • Ikebana • Walking Dinner • Astrologie • Intuïtief tekenen • Bloementaartjes maken • Kinderdoedag


De kracht van de eenvoud:
Maak verrassende accenten voor uw interieur met Ikebana

Wilt u uw interieur een mooi en niet alledaags accent geven? Volg dan de cursus Ikebana – ofwel Japanse bloemsierkunst. Ikebana is een regelrechte kunstvorm waarin u veel creativiteit kwijt kunt. Ondanks het gebruik van eeuwenoude technieken zijn de resultaten verrassend modern!
“Ik krijg altijd leuke reacties op Ikebana-arrangementen die ik thuis neerzet”, zegt docente Alie Bos. “Mensen willen er meer van weten.”
Zelf kwam ze veertien jaar geleden met Ikebana in aanraking. Ze volgde een cursus, deed daarna een opleiding tot docent en door de jaren heen werd het doorgeven van deze harmonieuze kunstvorm een echte passie. De eerste Ikebana-school werd in het jaar 600 opgericht door een boeddhistische priester. Later ontstonden er meer Ikebana-scholen. Zelf volgde Alie de modernste variant, Sogetsu: daarbij mag alles mag in de composities worden gebruikt, zelfs kunststof en metaal.
Over de verschillen met westerse bloemsierkunst zegt Alie: “Bij ons zijn bloemstukken vaak groot en vol. Bij Ikebana staat juist de kunst van het weglaten centraal: je kunt beter één heel mooie bloem gebruiken dan een hele bos. Door de kracht van de eenvoud komen de elementen die je gebruikt beter tot hun recht.” In de zes lessen durende cursus leren de deelnemers de basisprincipes van Ikebana, waarna ze zelf kunnen gaan variëren. Kijk voor meer info op www.centrumdewig.nl bij ‘Creatief’.Cursus Intuïtief Tekenen:
Al tekenend jezelf ontdekken

Je hoeft er geen kunstzinnig talent voor te hebben: intuïtief tekenen is volgens docent Marja Musson een ontspannen manier om je gedachten te verfrissen, je grenzen te verleggen en de variatie in jezelf te ontdekken. “Het gaat erom plezier en geluk te vinden.” “Intuïtief tekenen is eigenlijk al tekenend jezelf ontdekken”, zegt Marja. “Je gaat er creatief van denken en je laat vaste patronen los. Ik merk dat het een positief effect op mensen heeft.”
Marja is van oorsprong verpleegkundige. Ze volgde een opleiding paranormaaltherapie en vestigde zich daarna als creatief therapeut. In haar praktijk gebruikt ze tal van creatieve technieken. Marja ontwikkelde het intuïtief tekenen zelf: “Na een weekend chakra tekenen, waarin we het eerste chakra tekenden, besloot ik om op een intuïtieve manier te gaan tekenen, zonder plan vooraf. Zo’n tekening hoeft niets voor te stellen: je maakt jezelf leeg en tekent zonder erbij na te denken, in kleuren die bij je passen. Al tekenend kom je tot rust. Daarbij komt ook een stukje onderbewustzijn boven. Je krijgt inzichten in hoe je functioneert en verder zou kunnen.” Er zijn nog plaatsen voor de cursus in januari. Aanmelden kan via de website.


Walking Dinner:
een culinair feest waarvan u ook zélf geniet


Stel, u geeft een verrukkelijk diner, maar u dekt géén tafel. Uw gasten lopen door de kamer en genieten van bijzondere gerechtjes – terwijl u volop mee geniet, want alle voorbereidingen heeft u gisteren al gedaan. Dat is wat chefkok Phillip Kuus een ‘Walking Dinner’ noemt. Meer weten? Doe de workshop!
"Walking Dinner is eten met stevige schoenen aan", zegt Phillip met een lach. "Het voordeel van rondlopen is, dat je geen vaste tafelpartner hebt. Je kunt praten met wie je wilt. Omdat je niet met mes en vork kunt eten, zijn de gerechten klein en gemakkelijk te consumeren. Je kunt ze in een paar happen opeten. Maar het zijn wel dingen die bijzonder zijn en waar je intens van geniet.”
Tijdens de workshop leren de cursisten tien van die verrassende gerechtjes maken, waaronder amuses van gerookte zalm en zeewier (de groente van de toekomst) en wilde oesters uit Zeeland. “Zorg ook voor een opvallende presentatie “, zegt Phillip. “Ik gebruik bijvoorbeeld puntzakjes van bamboe, schaaltjes in de vorm van een soort schilderpalet en minipannetjes. Hoe ongewoner alles is, hoe leuker je gasten het zullen vinden. Doe inspiratie op tijdens de workshop en experimenteer thuis verder: er zijn eindeloos veel mogelijkheden!”
Kijk voor meer informatie op www.centrumdewig.nl onder ‘koken’.Inzicht in je karakter via astrologie


Voor mensen die meer inzicht willen in hun eigen karakter, geeft astrologe en psychotherapeute Erna Schuerman de Basiscursus (psychologische) Astrologie.
“De cursisten leren tijdens de lessen hun eigen horoscoop kennen en gaan zien dat astrologie écht werkt.” Hierbij moet je volgens Erna niet denken aan horoscopen in tijdschriften. “Daarin staat allemaal onzin. Om een horoscoop te trekken, moet je enorm veel gegevens combineren. Het is maatwerk.” De cursisten leren de basis van het trekken en duiden van horoscopen. Erna stelt dat een goede horoscoop een diep inzicht geeft in jezelf. “Bijvoorbeeld in je drijfveren en behoeftes, de relatie met je ouders, de partner die bij je past en het werk waarvoor je geschikt bent. Bovendien is het fascinerend om aan de hand van de gegevens voorspellingen te doen.
Zelf zie ik aan een horoscoop meteen welke problemen in iemands leven spelen. De kracht van astrologie is, dat je als het ware door de psychologie heen kijkt.” Voor de basiscursus is geen voorkennis vereist. Geïnteresseerden kunnen daarna een gevorderdencursus doen.
Kijk voor meer informatie op www.centrumdewig.nl onder ‘mens en samenleving’.


Leuk voor de kinderen: maak een bloementaartje!

Bloementaartjes? Wat zijn dat nu toch?!? Wel, dat zijn bloemstukjes die er zó mooi uitzien, dat het wel taartjes lijken… Leuk als cadeautje, maar ook heel mooi om zelf ergens neer te zetten.
Tijdens een creatieve workshop op zaterdagochtend 17 december leren de kinderen (groep 5 tot en met 8) om met behulp van steekschuim, bloemen en andere plantaardige materialen zo’n taartje zelf te maken. De workshop duurt maar twee uur en het resultaat is prachtig!
Kijk voor data en tijden op de website van De Wig, www.centrumdewig.nl.


Kinder-Doedag ‘Fata Morgana’:
Uw kinderen in de sprookjeswereld van Aladdin


Houden uw kinderen van sprookjes uit de duizend-en-één-nacht? Dan hebben ze vast zin in de Kinder-Doedag Fata Morgana, die donderdag 5 januari in De Wig wordt gehouden. Alle sultans en prinsessen uit groep 5 tot en met 8 kunnen meedoen. De dag begint met een superspannend oosters sprookje. Daarna kiezen de deelnemers uit duizend-en-één mogelijkheden – nou ja, bij wijze van spreken dan – drie leuke activiteiten. Er is keuze uit onder meer dansen, boetseren, schilderen, knutselen en koken – alles geïnspireerd op de magische wereld van Aladdin en Jasmine.
Meedoen kost € 12,50 inclusief materialen, een lunch, tussendoortjes en drankjes.
Opgeven kan bij De Wig zelf, via info@centrumdewig.nl of telefonisch (399744). Gemakkelijke kleren worden aanbevolen!CultuurSpoor Best

Raadhuisplein 32
5683 EA Best

Tel.: (0499) 372609
Email educatie@cultuurspoorbest.nl
Website http://www.cultuurspoorbest.nl

Voorheen: Centrum De Wig

Cultuur Spoor Best