Cultuur Spoor Best
Het Wignieuws in uw mailbox

Via deze digitale nieuwsbrief voor (oud-)cursisten en andere belangstellenden houdt De Wig u op de hoogte van nieuws uit ons educatief centrum.

Themanummer: beweging

Inhoud:
• Nieuw: cursus ‘Wellness in een creatieve vorm’
• Ismakogie na succesvolle start in 2010 
• De leukste manier van bewegen: kindertheater
• Anders bewegen: Tai Chi Qi Chong


Rust kan ook beweging zijn

ontdek het gevoel van flow!

Nieuw: cursus ‘Wellness in een creatieve vorm’

Heeft u behoefte aan een rustpunt in de hectiek? Een moment om alle stress te vergeten, creatief bezig te zijn en daar helemaal in op te gaan – oftewel in ‘flow’ te komen? Dan is de cursus ‘Wellness in een creatieve vorm’ iets voor u.

“Deze cursus is voor mensen die het gevoel hebben dat ze het te druk hebben voor een hobby”, vertelt docente Rianne Schaaf, “maar ook voor mensen die het gewoon lekker vinden om te spelen met materialen – of weer willen leren spelen.” Het gaat daarbij niet om presteren: rust staat centraal. De cursisten starten met een goede houding en ademhaling, om de drukte van de dag achter zich te laten.
Rianne kwam op het idee voor de cursus, toen ze merkte dat mensen banger zijn geworden voor falen. “Misschien doordat we steeds meer in een prestatiemaatschappij leven. Er wordt veel van ons verwacht. Het percentage mensen dat mentale klachten krijgt, blijft stijgen.” Creativiteit kan daaraan een tegenwicht bieden: “Ieder beeld dat je maakt, moet een mooie weg zijn. Een weg waarin je prachtige momenten van rust en inzicht kunt krijgen door het plezier te vinden van het maken. Een reis zonder direct einde (lees: resultaat) heeft iets van eeuwigheid in zich.” De cursus omvat vijf lessen en is voor mensen van alle leeftijden “die spelenderwijs willen leren via spatten, knijpen, voelen, kijken, krassen, strelen, lijnen trekken/weghalen, stapelen, scheuren, enzovoort.
De cursus kan zo een wezenlijke bijdrage leveren om in balans te komen en de dingen op een andere manier te bekijken dan je gewend bent”, aldus Rianne Schaaf.

Start: maandagavond 3 oktober 2011.Meer zelfvertrouwen en een soepeler lijf

Ismakogie na succesvolle start in cursusprogramma 2011-2012


Vorig jaar introduceerden we de cursus ismakogie en gezien de succesvolle start staat de cursus ook dit jaar weer in het programma.
Nog even voor wie het vergeten is: ismakogie is een westerse houdings- en bewegingsleer, die je overal en altijd kunt toepassen. “Pas als je het ervaart, begrijp je écht wat het voor je lichaam en geest doet”, zegt docente José Schouten. “Je wordt er soepeler van, je krijgt een betere conditie, meer zelfvertrouwen en een mooiere uitstraling.
De kracht van ismakogie is dat het preventief en therapeutisch werkt.” De Weense professor Anne Seidel stond aan de wieg van deze bewegingsleer, die aandacht besteedt aan je hele lichaam. “Het is een prettige manier om aan jezelf te werken, zonder kans op overbelasting”, aldus José.

‘Ismakogie, bewust bewegen’ start op 26 september.


Dans, beweging en muziek

De leukste manier van bewegen: kindertheater


Het is erg belangrijk dat kinderen voldoende bewegen – en één van de leukste vormen van bewegen is toneelspelen!
In de cursus Kindertheater besteedt Riet Lamers veel aandacht aan dans en beweging, veelal op muziek. Daarnaast spelen de kinderen bestaande of eigengemaakte verhalen, ze maken kennis met clownerie – het vergroten en absurd maken van spel – en mime, het uitbeelden door middel van gebaren. Natuurlijk staat vooral het plezier in het samen spelen voorop.
Riet deed onder meer de opleiding ‘Orthopedagogisch handelen door middel van drama’. De principes daarvan past ze toe in haar cursussen. Tijdens de lessen maakt ze gebruik van veel verschillende elementen en verkleedmaterialen. Ze stimuleert de kinderen om hun eigen inbreng te hebben en hun fantasie te gebruiken.
Er is kindertheater voor diverse leeftijdsgroepen. Voor de bovenbouw van de basisschool start er een groep op 20 september. Kijk op www.centrumdewig.nl.


Gunstige werking bij tal van klachten

Anders bewegen: Tai Chi Qi Gong


Een andere manier van beweging dan wij in het westen gewend zijn, is het doen van Chinese gezondheids- en zelfverdedigingsoefeningen. Tai Chi Qi Gong is een methode die voortkomt uit de vierduizend jaar oude Chinese gezondheidsleer. Selma Huddleston Slater geeft hierin sinds twee jaar les. Tai Chi Qi Gong bestaat vooral uit langzame en sierlijke bewegingen die volgens de Chinese gezondheidsleer de doorstroming in de bloedvaten en lymfestelsels bevorderen, evenals de kwaliteit en circulatie van levensenergie (chi). Volgens Selma levert dat rust, ontspanning en fitheid op, terwijl diverse klachten kunnen verminderen of verdwijnen. “Tai Chi Qi Gong is voor iedereen geschikt”, vertelt ze, “voor jong en oud, voor beginnende en gevorderde Tai Chi-beoefenaars.” Over de inhoud zegt Selma: “De lessen zullen bestaan uit een aantal oefeningen die de chi beter laat doorstromen. Een belangrijke sleutel daarin is de ademhaling. Aan het eind van de les leren we een korte cirkel, een aaneenschakeling van bewegingen die voortkomen uit de zelfverdediging. De oefeningen zijn simpel, makkelijk en vloeiend, sterk door hun eenvoud, krachtig door herhaling.”

Bent u geïnteresseerd in bovenstaande cursussen kijk dan op de website: www.centrumdewig.nl. Hier vindt u het hele aanbod van de instelling.


CultuurSpoor Best

Raadhuisplein 32
5683 EA Best

Tel.: (0499) 372609
Email educatie@cultuurspoorbest.nl
Website http://www.cultuurspoorbest.nl

Voorheen: Centrum De Wig

Cultuur Spoor Best