Cultuur Spoor Best
Het Wignieuws in uw mailbox

Via deze digitale nieuwsbrief voor (oud-)cursisten en andere belangstellenden houdt De Wig u op de hoogte van nieuws uit ons educatief centrum. Het thema van dit nummer is kinderpret.


Leuke nieuwe kinderworkshops:
hooibeer of bloementaartje maken

Met bloemen en zelfs hooi kunnen kinderen hele mooie dingen maken! Bloementaartjes bijvoorbeeld: bloemstukjes die er zó mooi uitzien, dat het wel taartjes lijken. Leuk voor in de kamer. En hooiberen, het woord zegt het al, zijn schattige beertjes van hooi, die je zowel binnenshuis als buiten in de tuin kunt neerzetten.

De nieuwe workshop Bloementaartjes maken (2 uur) en de minicursus Hooiberen maken (2 x 2 uur) zijn allebei bestemd voor kinderen van groep 5 tot en met 8. “Een paar uurtjes werk en je gaat met een prachtig resultaat naar huis”, zegt docente Saskia van der Pas. Krijg je de smaak te pakken en wil je nog meer van dit soort leuke dingen maken, volg dan ook Saskia’s cursus ‘Creatief met bloemen en plantaardige materialen’.

Kijk voor data en tijden op de website van De Wig, www.centrumdewig.nl.Zelfvertrouwen opdoen door drama:
Minicursus Kindertheater laat kinderen opbloeien


Is uw kind dol op toneelspelen en verkleden, maar is het wat verlegen? Dan zal het ongetwijfeld opbloeien van de minicursus Kindertheater. In vijf avontuurlijke lessen leren kinderen zich te uiten aan de hand van een thema, onder het motto ‘alles mag en niets moet’.


“De kinderen leren tijdens de cursus om vrijer met hun emoties om te gaan”, vertelt docente Riet Lamers. “En kinderen die een beetje bedeesd zijn, zie je tijdens de lessen uit hun schulp kruipen.” Riet deed onder meer de opleiding ‘Orthopedagogisch handelen door middel van drama’ en past de principes daarvan toe in haar cursussen. Tijdens de lessen maakt ze gebruik van verkleedmaterialen, muziek, dans, yoga en tal van andere elementen. Bovendien hebben de kinderen volop inbreng en kunnen ze hun fantasie onbeperkt gebruiken. Daardoor is elke les uniek. Kinderen die na de minicursus meer met theater bezig willen zijn, kunnen het volgend seizoen gerust weer meedoen, want elke cursus komen er nieuwe dingen aan de orde. “Ik vertel aan het begin altijd dat het absoluut niet gaat om prestaties, maar om het plezier”, zegt Riet Lamers. “Als je dan ziet dat de kinderen genieten en dat verlegen kinderen steeds meer gaan durven, geeft dat heel veel voldoening.”


In februari start de minicursus Kindertheater voor leerlingen van groep 6, 7 en 8, en in april voor groep 3, 4 en 5. Data en tijden zijn te vinden op de website van De Wig.Dolle knutselpret op donderdag 6 januari: Kinder-Doedag ‘Klieder en Kladder ‘

Voor alle kinderen die dol zijn op knutselen, kliederen en verven, organiseert De Wig op donderdag 6 januari de Kinder-Doedag ‘Klieder en Kladder’. Heerlijk aan de gang met creatieve materialen, verf, lijm, papier-maché, je kunt het zo gek niet bedenken. Alle frutselaars, smeerpoetsen en wildebrassen uit groep 5 tot en met 8 zullen zich prima vermaken! De kleine kunstenaars-in-wording worden ontvangen met een mooi verhaal en mogen – zoals gewoonlijk op een Doedag - drie creatieve activiteiten kiezen om hun kliederfeest onvergetelijk te maken. Want de beste manier om kinderen hun creatieve talenten te laten ontwikkelen, is door ze gewoon lekker aan het werk te zetten met knutselmaterialen en verf. En natuurlijk mogen de prachtige kunstwerken mee naar huis.

Aanmelden: bij De Wig (Iman van den Boschstraat 2a), per telefoon (399744) of mail (info@centrumdewig.nl). Kosten: € 12,50, incl. materialen, lunch, tussendoortjes en drankjes.


Kunst als raadsel dat ontcijferd kan worden

Ook zo nieuwsgierig naar de verhalen achter kunstwerken? Eind deze maand start onze nieuwe cursus Kunstgeschiedenis. Docent is Lisette Huijsmans, die al enkele jaren cursussen tekenen en schilderen geeft bij De Wig. “Tijdens de teken- en schildercursussen vertel ik vaak iets over de kunstgeschiedenis”, zegt Lisette Huijsmans. “Ik vind het belangrijk dat de mensen de achtergronden kennen, dat helpt hen om meer van kunst te begrijpen. Daar blijkt bij de cursisten ook echt belangstelling voor te zijn: ze gaan met andere ogen naar kunst kijken, als naar een raadsel dat ontcijferd kan worden. Dat bracht me op het idee om een aparte cursus aan kunstgeschiedenis te wijden.” “We beginnen met de moderne kunst uit de twintigste eeuw, want daar zullen de cursisten vaak tegenaan lopen. Bovendien zijn er in die ene eeuw héél veel stromingen geweest – en het is leuk om die te herkennen als je musea bezoekt. De cursus is overigens bedoeld voor alle mensen die genieten van kunst en er graag meer over willen weten.”


Kijk voor data op www.centrumdewig.nl.


  18 januari: start cursus Kruidengebruik

Wist u dat je van zevenblad een verrukkelijke pesto kunt maken? En dat thee van vlierbessen verkoudheid voorkomt? In de cursus Basiskennis Kruidengebruik, die deze maand begint, gaat de schatkist van de natuur voor u open en leert u over de talloze dingen die je met kruiden kunt doen. Docent Ingrid Balk is enorm enthousiast over kruiden, hun geneeskracht en andere toepassingsmogelijkheden. Omdat deze kennis verloren dreigt te gaan, wil ze die graag overdragen. Je leert bijvoorbeeld wat je kunt doen aan een schrale huid, welke kruiden je weerstand verhogen en hoe je een kleine, natuurlijke huisapotheek opbouwt. “We vertrouwen tegenwoordig vooral op chemische middeltjes”, zegt Ingrid, “terwijl je met natuurproducten zóveel kunt doen!” Aanmelden is nog mogelijk, kijk op de website voor informatie of vraag bij De Wig.CultuurSpoor Best

Raadhuisplein 32
5683 EA Best

Tel.: (0499) 372609
Email educatie@cultuurspoorbest.nl
Website http://www.cultuurspoorbest.nl

Voorheen: Centrum De Wig

Cultuur Spoor Best