Cultuur Spoor Best
Het Wignieuws in uw mailbox

Dit is onze eerste digitale nieuwsbrief voor (oud-)cursisten van De Wig en andere belangstellenden. Hiermee willen we u op de hoogte houden van de ontwikkelingen binnen onze instelling. Het thema van dit nummer is KUNST.


Goudsmid Monique van de Ven:
Nieuwe docent Edelsmeden

Goudsmid
Monique van de Ven zit al dertig jaar ‘in het vak’ en start dit seizoen als onze nieuwe docent Edelsmeden. De cursus is een aanrader, want het is met vrij simpele technieken al mogelijk om mooie resultaten te bereiken.

“Bovendien zijn die resultaten over tien jaar nóg mooi”, zegt Monique. “Maak bijvoorbeeld een ring voor jezelf of geef er eentje cadeau. Een Wig-cursist maakte zelfs trouwringen voor een vriendin!”

Zelf ontwerpen

De cursus begint met het maken van een ringetje van alpaca, een metaal dat lijkt op zilver maar veel goedkoper is. “Daarbij leer je basistechnieken als zagen, vijlen, schuren, polijsten en solderen”, legt Monique uit. “Daarna gaan we werken met zilver. Het handige is dat je dingen die mislukken, gewoon kunt omsmelten en opnieuw kunt beginnen. Ook oude sieraden die je zat bent, kun je zo een nieuw uiterlijk geven.”
De cursisten maken zelf ontwerpen voor hun sieraden en er liggen boeken klaar om inspiratie op te doen. Ook is de docent van plan diverse versieringstechnieken aan de orde te stellen, zoals emailleren en stenen zetten.Verrassende resultaten bij teken- en modelleercursussen:
Teken je kind of boetseer je vriendin!

Eén van de origineelste cadeaus die je iemand kunt geven, is een zelfgemaakte portrettekening of eigenhandig geboetseerd gezicht of beeld. Beeldend kunstenaar en Wig-docent Dragan Despotovic verzorgt in de hele regio cursussen en workshops op dit gebied. Voor beginners én gevorderden.

Niet alleen volwassenen, maar ook jongeren voelen zich door deze cursussen aangesproken. “Op diverse plaatsen in Brabant heb ik cursussen gegeven aan middelbare scholieren”, vertelt Dragan, die afstudeerde aan de kunstacademie van Sarajevo en sinds vijf jaar in Best woont. “Die lessen zijn ontzettend leuk om te doen en diverse leerlingen kregen zin om naar de kunstacademie te gaan of (her)ontdekten talenten bij zichzelf. Daarnaast geef ik tekenles aan jongeren die al besloten hebben dat ze een kunstopleiding willen volgen. Tekenen is de basis van alle beeldende kunsten.”

Collega in klei
Ook bedrijven hebben Dragan ontdekt. Zo was er groot enthousiasme bij een groep werknemers die tijdens een bedrijfsuitje de workshop ‘collega boetseren’ volgde. De cursisten waren verbaasd over hun eigen kunnen en de beelden werden, nadat ze gebakken waren, tentoongesteld in het bedrijf.

Iedereen kan het leren
Is portrettekenen of figuur boetseren moeilijk om te leren? “Iedereen kan tot een bepaald niveau leren hoe je een gelijkend model kan tekenen of modelleren”, zegt Dragan. “Tijdens de cursus krijg je de technieken aangereikt en je leert om anders en intenser te kijken. Het is de uitdaging om iemands karakter te vangen. Al werkend ontwikkelen cursisten hun eigen stijl. Ik zie mensen tot verrassende resultaten komen, resultaten die ze vaak niet van zichzelf hadden verwacht.”

Dragan Despotovic geeft bij De Wig cursussen en workshops in: portret modelleren en boetseren met klei, portret- en figuurtekenen, beeldhouwen-collageobject maken en grafiek droge naald. Meer informatie over zijn eigen werk: zie http://www.despotart.exto.nl/Lekker werken met klei
Nieuw: kindercursus Keramiek


De meeste kinderen zijn dol op het werken met klei. En wat is er nu nog mooier dan dat je eigen creatie gebakken én geglazuurd wordt? Dat gebeurt op de nieuwe kindercursus Keramiek, gegeven door beeldend kunstenaar Rianne Schaaf.

“Creatief bezig zijn is voor kinderen een fantastische uitlaatklep en een heerlijke hobby”, zegt Rianne. “Je merkt dat veel kinderen het leuk vinden om te tekenen, te schilderen en met allerlei materialen te werken. Klei heeft het voordeel dat ze ruimtelijk kunnen werken: echte beeldjes en andere werkstukjes, die er na het bakken uitzien als steen. Ze zijn hartstikke trots als ze zoiets thuis neer kunnen zetten of aan iemand kunnen geven.” “De kinderen leren eerst een aantal basistechnieken en gaan dan aan de slag. Het mooie van keramiek is dat je van iets heel basaals en modderachtigs – klei dus – de prachtigste dingen kunt maken.”

Rianne Schaaf geeft ook teken- en schilderlessen aan kinderen en volwassenen en keramieklessen aan volwassenen. Voorbeelden van haar eigen werk zijn te zien op www.ei-eiproducties.nl.Meer informatie over bovenstaande cursussen vindt u op www.centrumdewig.nl. U kunt ook mailen naar info@centrumdewig.nl of bellen naar 0499-399744. Wilt u deze maandelijkse nieuwsbrief niet meer ontvangen, meldt u zich af via www.centrumdewig.nl.


CultuurSpoor Best

Raadhuisplein 32
5683 EA Best

Tel.: (0499) 372609
Email educatie@cultuurspoorbest.nl
Website http://www.cultuurspoorbest.nl

Voorheen: Centrum De Wig

Cultuur Spoor Best